Witam .Oto tresc zadan ,ktorych nie potrafie rozwiazac.
1. Stosunek dlugosci trzech krawedzi prostopadloscianu o wspolnym wierzcholku ma boki w stosunku 2:3:5. \(\displaystyle{ V=810}\) . Oblicz pole powierzchni podstawy
( W odpowiedzi wynosi ono \(\displaystyle{ P_p= 558}\))
2. Ile litrow wody wypelni zbiornik ,jezeli \(\displaystyle{ P_c = 3 \pi m^2}\), zaś \(\displaystyle{ H = 2 cm}\).
3. Objetosc graniastoslupa prawidlowego =108.
h -podstawy ; a -podstawy ; H -w takiej kolejnosci tworza ciag geomeryczny. Oblicz dlugosc podstawy.
Dziekuje za pomoc w rozwiazaniu , Pozdrawiam Krysia
Bryly- zadania z trescia
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Bryly- zadania z trescia
1.
\(\displaystyle{ \frac{a}{b} = \frac{2}{3} \Rightarrow b= \frac{3}{2}a}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{c} = \frac{2}{5} \Rightarrow c= \frac{5}{2}a}\)
\(\displaystyle{ V=abc \Rightarrow 810 = abc \Rightarrow 810 = a \cdot \frac{3}{2}a \cdot \frac{5}{2}a \Rightarrow 810 = \frac{15}{4}a^3 \Rightarrow a^3 =216 \Rightarrow a=6}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{3}{2}a = 9}\)
\(\displaystyle{ c= \frac{5}{2}a = 15}\)
\(\displaystyle{ P_{pc} = 2(ab + ac +bc) = 2(6 \cdot 9 +6 \cdot 15 + 9 \cdot 15) = 2(54+90+135) = 558}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b} = \frac{2}{3} \Rightarrow b= \frac{3}{2}a}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{c} = \frac{2}{5} \Rightarrow c= \frac{5}{2}a}\)
\(\displaystyle{ V=abc \Rightarrow 810 = abc \Rightarrow 810 = a \cdot \frac{3}{2}a \cdot \frac{5}{2}a \Rightarrow 810 = \frac{15}{4}a^3 \Rightarrow a^3 =216 \Rightarrow a=6}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{3}{2}a = 9}\)
\(\displaystyle{ c= \frac{5}{2}a = 15}\)
\(\displaystyle{ P_{pc} = 2(ab + ac +bc) = 2(6 \cdot 9 +6 \cdot 15 + 9 \cdot 15) = 2(54+90+135) = 558}\)