Przekątne podstawy
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 4 paź 2009, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: LImanowa
Przekątne podstawy
Przekątna podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 3sqrt{} 2, a przękatna tego graniastosłupa ma długość 8. Oblicz objętośc tego graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Przekątne podstawy
\(\displaystyle{ d_{p}=a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}=a \sqrt{2} \Rightarrow a=3}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{D^2 - d_{p}^2} = \sqrt{64-18} = \sqrt{46}}\)
\(\displaystyle{ V=a^2 \cdot H = 9 \sqrt{46}}\)
\(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}=a \sqrt{2} \Rightarrow a=3}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{D^2 - d_{p}^2} = \sqrt{64-18} = \sqrt{46}}\)
\(\displaystyle{ V=a^2 \cdot H = 9 \sqrt{46}}\)