obliczanie powierzchni

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mireczka22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 paź 2009, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: LImanowa

obliczanie powierzchni

Post autor: mireczka22 »

Pole powierzchni całkowitej sześcianu jest równe 96cm kwadratowych. Oblicz długość krawędzi tego sześcianu, a następnie policz jego objetosc
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

obliczanie powierzchni

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ P_{pc} = 6a^2 = 96 \Rightarrow a^2 = 16 \Rightarrow a=4cm}\)

\(\displaystyle{ V=a^3 = 4^3=64 cm^3}\)
ODPOWIEDZ