Zad1.
Ile litrów wody można wlać do garnka o średnicy 24 cm i wysokości 15cm?
zad2
Średnica podstawy walca o objętości 0,36 ma 12cm.Jaką wysokość ma ten walec?
średnica podstawy walca
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 6 paź 2009, o 16:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: matematyka
- Podziękował: 1 raz
średnica podstawy walca
proponuje użyć do obu zadań wzoru na objętość walca
V=\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ r^{2}}\)\(\displaystyle{ \cdot H}\)
V=\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ r^{2}}\)\(\displaystyle{ \cdot H}\)