przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o podstawie długości 12.wysokość stożka jest równa 8 .Oblicz pole powierzchni bocznej tego stożka.
czy wynik to 48 pi ?
pole stożka
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
pole stożka
2r=12
r=6
\(\displaystyle{ l= \sqrt{6 ^{2}+ 8 ^{2} }= \sqrt{36+64}= \sqrt{100}=10}\)
\(\displaystyle{ P _{b}=\pi rl=60\pi}\)
byłaś blisko...
Pozdrawiam.
r=6
\(\displaystyle{ l= \sqrt{6 ^{2}+ 8 ^{2} }= \sqrt{36+64}= \sqrt{100}=10}\)
\(\displaystyle{ P _{b}=\pi rl=60\pi}\)
byłaś blisko...
Pozdrawiam.