Objętość graniastosłupa prawidłowego.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
inkaust
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 24 paź 2009, o 21:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Objętość graniastosłupa prawidłowego.

Post autor: inkaust »

1. Objętość graniastosłupa prawidłowego o wysokości 10 m jest równa \(\displaystyle{ 10\sqrt{3^3}}\). Oblicz długość krawędzi podstawy tego graniastosłupa, jeżeli jego podstawą jest sześciokąt foremny.

2. Wysokość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), a powierzchnia ściany bocznej jest równa powierzchni jego podstawy. Oblicz objętość tego graniastosłupa.

Po kilka razy liczyłam każde z zadań, ale zawsze wychodzą inne wyniki. Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2010, o 00:35 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Objętość graniastosłupa prawidłowego.

Post autor: Inkwizytor »

Pokaz jak liczysz.

1. Wzór na objętość graniastosłupa. Wzór na pole sześciokąta foremnego. Jedna niewiadoma. Proste przekształcenie. i gotowe rozwiązanie

2. Przyrównujemy wzór na pole ściany bocznej i pole podstawy (trójkąt równoboczny) - jedna niewiadoma.
Pan Mak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 9 razy

Objętość graniastosłupa prawidłowego.

Post autor: Pan Mak »

A znasz moze wyniki? bo w pierwszym krawedz wyszla mi \(\displaystyle{ a= \sqrt{2}}\)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Objętość graniastosłupa prawidłowego.

Post autor: Inkwizytor »

Pan Mak pisze:A znasz moze wyniki? bo w pierwszym krawedz wyszla mi \(\displaystyle{ a= \sqrt{2}}\)
Ja nie podejmuję się obliczeń gdyż autorka zamiast pisać w LaTex'u powklejała dane z netu i wyszedł dziwny zapis, więc boję sie interpretować tą małą "trójkę" w pierwszym zadaniu. ;)
Ale Twój wynik jest "dosyć ładny" więc nie wykluczam. :D Choć również możliwe, że jakiś wspołczynnik będzie przed \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) (czy uwzględniłeś mnożnik 6 przy wzorze na pole sześciokąta foremnego?)
Pan Mak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 9 razy

Objętość graniastosłupa prawidłowego.

Post autor: Pan Mak »

No dalem ze \(\displaystyle{ Pp=6*Pt}\)

gdzie Pt=pole trojkata rownobocznego
Biorąc tą trójke jako potęge co dalo mi (\(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\))
ODPOWIEDZ