Witam
Mam ciekawe zadanie przy którym potrzebuje pomocy.
zad: Oblicz objętość Sześcianu wiedząc że jego przekątna ma 6\(\displaystyle{ \sqrt{6}}\)
Jak to obliczyć ??
Dziękuję.
Objętość sześcianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 mar 2010, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jas
- Podziękował: 1 raz
Objętość sześcianu.
Hmmm sory ale trochę słaby jestem z matematyki prosił bym o dokładne wytłumaczenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Objętość sześcianu.
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}=6 \sqrt{6} \\
a= \frac{6 \sqrt{6} }{ \sqrt{3} } = \frac{6 \sqrt{6}\cdot \sqrt{3} }{3}=2 \sqrt{18}=6 \sqrt{2} \\
\\
V=a^3}\)
a= \frac{6 \sqrt{6} }{ \sqrt{3} } = \frac{6 \sqrt{6}\cdot \sqrt{3} }{3}=2 \sqrt{18}=6 \sqrt{2} \\
\\
V=a^3}\)