pole i obietosc
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 29 sty 2010, o 18:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gołdap
pole i obietosc
oblicz pole i obiętosc powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ktorego kazda krawędz ma dgosc 6cm
pole i obietosc
Pole trójkata równobocznego, ktory jest podstawą to \(\displaystyle{ P= \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4}}\), z tego wynika że pole podst. to \(\displaystyle{ 9 \sqrt{3}}\).
Pole prostopadłościanu to 2*pole podst +Powierzchnia boczna, czyli \(\displaystyle{ 2*9 \sqrt{3}+ 3*36}\)
Objetość to pole podst razy wysokość, czyli \(\displaystyle{ 9 \sqrt{3} *6}\)
Pole prostopadłościanu to 2*pole podst +Powierzchnia boczna, czyli \(\displaystyle{ 2*9 \sqrt{3}+ 3*36}\)
Objetość to pole podst razy wysokość, czyli \(\displaystyle{ 9 \sqrt{3} *6}\)