oblicz pole i obietosc powierzchni stozka
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 29 sty 2010, o 18:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gołdap
oblicz pole i obietosc powierzchni stozka
oblicz obietosc i pole powiezchni stozka który powstaje w wyniku obrotu trójkata prostokatnegoo przyprostokatnych 8cm i 6 cm dokoła dłuzszej przyprostokatnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
oblicz pole i obietosc powierzchni stozka
\(\displaystyle{ h=8}\)
\(\displaystyle{ r=6}\)
\(\displaystyle{ l= \sqrt{h^2+r^2} = \sqrt{100}=10}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\pi r^2 \cdot h = \frac{1}{3}\pi \cdot 36 \cdot 8 = 96\pi \ cm^3}\)
\(\displaystyle{ P_{pc} = \pi r^2 + \pi r \cdot l = 36\pi + 60\pi = 96\pi \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ r=6}\)
\(\displaystyle{ l= \sqrt{h^2+r^2} = \sqrt{100}=10}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\pi r^2 \cdot h = \frac{1}{3}\pi \cdot 36 \cdot 8 = 96\pi \ cm^3}\)
\(\displaystyle{ P_{pc} = \pi r^2 + \pi r \cdot l = 36\pi + 60\pi = 96\pi \ cm^2}\)