Witam:)potrzeboje pomocy:(((( w 6 zadaniach:((((..Z góry dziekuję:)
zad1
Przekątna d prostopadłościanu o wymiarach 3cm,4cm,5cm, ma długość?
zad2
Prostopadłościan o wymiarach 2cm, 3cm, 4cm jest podobny do prostopadłościanu o objętości 192cm2. Skala podobieństwa tych prostopadłościanów jest równa?
zad3
Pole powierzchni prostopadłościanu o wymiarach 1cm, 4cm,5cm jest równe?
zad4
Pojemnik ma kształt graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym długość krawędzi podstawy jest o 1 dłuższa
od jego wysokości h. Wzór na objętość graniastosłupa w postaci uporzątkowanej wielomianu zapisujemy?
zad5
Jezeli graniastosłup ma 18 krawędzi , to jego podstawą jest?
zad6
Graniastosłup o 40 wierzchołkach ma?
zadania z działu Stereometria
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
zadania z działu Stereometria
1. \(\displaystyle{ D= \sqrt{a^2+b^2+c^2} = \sqrt{3^2+4^2+5^2} = \sqrt{50} = 5 \sqrt{2} \ cm}\)
3. \(\displaystyle{ P_{pc} = 2(ab + ac + bc) = 2(1 \cdot 4 + 1 \cdot 5 + 4 \cdot 5) = 58 \ cm^2}\)
5. sześciokąt
6. 22 ściany, 60 krawędzi
-- 24 marca 2010, 11:08 --
2. \(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{V_{2}} = \frac{2 \cdot 3 \cdot 4}{192} = \frac{24}{192}= \frac{1}{8}}\)-- 24 marca 2010, 11:09 --4. \(\displaystyle{ h=a-1}\)
\(\displaystyle{ V=a^2 \cdot h = a^2(a-1)=a^3 -a^2}\)
3. \(\displaystyle{ P_{pc} = 2(ab + ac + bc) = 2(1 \cdot 4 + 1 \cdot 5 + 4 \cdot 5) = 58 \ cm^2}\)
5. sześciokąt
6. 22 ściany, 60 krawędzi
-- 24 marca 2010, 11:08 --
2. \(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{V_{2}} = \frac{2 \cdot 3 \cdot 4}{192} = \frac{24}{192}= \frac{1}{8}}\)-- 24 marca 2010, 11:09 --4. \(\displaystyle{ h=a-1}\)
\(\displaystyle{ V=a^2 \cdot h = a^2(a-1)=a^3 -a^2}\)
zadania z działu Stereometria
Dziekuje ci bardzo:)-- 25 mar 2010, o 08:12 --Jedno zadanie bylo żle zrobione:(