Witam.
Mam 2 takie zadanka:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa przedstawionego na rysunku. Podstawą tego ostrosłupa jest prostokąt.
tutaj ten rysunek:
oraz rozwiązanie:
\(\displaystyle{ Pp=8*12=96cm^2}\)
\(\displaystyle{ Pb1= \frac{12*8}{2} = 96cm^2}\) (dwie ściany)
no i dalej już nie wiem jak obliczyć... Dodam, że wysokość ściany drugiej bocznej wynosi \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}}\)
no i zadanie drugie:
Objętość ostrosłupa jest równa \(\displaystyle{ 300\sqrt{3} cm^3}\), a jego wysokośc ma długość 12cm. Podstawją ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o kątach 30* i 60*. Oblicz obwód podstawy tego ostrosłupa.