przekątna prostopadłościanu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
RedSun92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 12 razy

przekątna prostopadłościanu

Post autor: RedSun92 »

Ile wynosi długość przekątnej prostopadłościanu o krawędziach a=5, b=6, c=10?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

przekątna prostopadłościanu

Post autor: Lbubsazob »

Najpierw liczysz przekątną podstawy z Pitagorasa (\(\displaystyle{ 5^2+6^2=x^2}\)), a potem masz trójkąt utworzony przez tą przekątną podstawy, wysokość i przekątną prostopadłościanu. Tą ostatnią też liczysz z Pitagorasa.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

przekątna prostopadłościanu

Post autor: wujomaro »

Ogólny wzór na przekątną prostopadłościanu to:
\(\displaystyle{ D= \sqrt{ a^{2}+ b^{2}+ c^{2} }}\)
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ