Witam a wiec ostatnio na matmie malo rozumiem i chcialbym aby ktos mi pomogl.
Nie wiem jak obliczyc wysokosc ostroslupa, pole calkowite oraz pole boczne (te ostatnie mniej wiecej).
Moglby ktos wytlumaczyc mi na tym zadaniu?
Obliczyc wysokosc i objetosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego o krawedzi podstawy 8cm i krawedzi bocznej 12cm.-- 23 mar 2010, o 19:14 --Odswiezam poniewaz jutro mam kartkowke, i niestety nie bardzo rozumiem co jest napisane w podreczniku.
Jak obliczyc wysokosc i objetosc ostroslupa?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Jak obliczyc wysokosc i objetosc ostroslupa?
Wysokość: Tw. Pitagorasa oddzielamy 1/3 h podstawy Do kwadratu + H do kwadratu= krawędź boczna do kwadratu.
V=1/3PpH
Pozdrawiam.
V=1/3PpH
Pozdrawiam.