Czworościan foremny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
fethus22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 16:52
Płeć: Mężczyzna

Czworościan foremny

Post autor: fethus22 »

Jaka wysokosc bedzie mial szkielet czworoscianu foremnego zbudowanego z drutu o dlugosci 6 m


Wiecie państwo może jak zabrać się do tego zadania?

Podziliłem 6:6 = 1
Ponieważ ma 6 krawędzi.
I co dalej?
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Czworościan foremny

Post autor: macpra »

Wzór na wysokość czworościanu foremnego:
\(\displaystyle{ h=a \sqrt{ \frac{2}{3} }=a \frac{ \sqrt{6} }{3}}\)
ODPOWIEDZ