Promień podstawy stożka o objętości \(\displaystyle{ 72 \pi}\) jest trzy razy krótszy niż tworząca. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
Pozdrawiam.
pole powierzchni stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
pole powierzchni stożka
\(\displaystyle{ h^2+r^2=l^2 \\ h^2+r^2=9r^2 \\ ... \\ h=2\sqrt2 r \\ \\ \frac{1}{3}\pi r^2 \cdot h=72\pi \\ \frac{1}{3}\pi r^2 \cdot 2\sqrt2 r=72\pi}\)
Wyznacz r z ostatniego równania a następnie oblicz l i pole całkowite.
Wyznacz r z ostatniego równania a następnie oblicz l i pole całkowite.
-
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 8 razy
pole powierzchni stożka
Zrobiłam wcześniej do tego momentu, r wyszło \(\displaystyle{ \sqrt[3]{54 \sqrt{2} }}\), ale moje pole nie zgadza się z odp dlatego napisalam.
-- 22 mar 2010, o 21:53 --
\(\displaystyle{ Pc= \pi *(54 \sqrt{2}) ^{ \frac{1}{3} } *[(54 \sqrt{2}) ^{ \frac{1}{3} }+ 3*(54 \sqrt{2}) ^{ \frac{1}{3} }]}\) Bardzo proszę o dokładne rozpisanie tego wzoru, to on stanowi mój problem w tym zad.
I tak: \(\displaystyle{ \pi *(54 \sqrt{2}) ^{ \frac{2}{3} }+ 3*(54 \sqrt{2}) ^{ \frac{2}{3} } = \sqrt[3]{5832}+3* \sqrt[3]{5832}}\)
Jak obliczyć ten pierwiastek sześcienny na kalkulatorze prostym?
-- 22 mar 2010, o 21:53 --
\(\displaystyle{ Pc= \pi *(54 \sqrt{2}) ^{ \frac{1}{3} } *[(54 \sqrt{2}) ^{ \frac{1}{3} }+ 3*(54 \sqrt{2}) ^{ \frac{1}{3} }]}\) Bardzo proszę o dokładne rozpisanie tego wzoru, to on stanowi mój problem w tym zad.
I tak: \(\displaystyle{ \pi *(54 \sqrt{2}) ^{ \frac{2}{3} }+ 3*(54 \sqrt{2}) ^{ \frac{2}{3} } = \sqrt[3]{5832}+3* \sqrt[3]{5832}}\)
Jak obliczyć ten pierwiastek sześcienny na kalkulatorze prostym?
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
pole powierzchni stożka
Podałem ten sposób na kalkulator prosty. Można jeszcze skorzystać np z excela wpisując w komórkę następującą formułę:
otrzymamy w wyniku pierwiastek trzeciego stopnia z 5832
Kod: Zaznacz cały
=5832^(1/3)