Witam.
Mam jedno takie zadanko:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 7cm, a wysokość ściany bocznej jest równa 9cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
za nic nie potrafię tego zrobić...
Oblicz pole całkowite
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 24 wrz 2009, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
Oblicz pole całkowite
Ostatnio zmieniony 22 mar 2010, o 21:01 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami [quote], [/quote] należy umieszczać wyłącznie tekst cytowany.
Powód: Między tagami [quote], [/quote] należy umieszczać wyłącznie tekst cytowany.
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
Oblicz pole całkowite
\(\displaystyle{ P_p=7^2=49cm^2}\)
\(\displaystyle{ P_b=4 * \frac{7*9}{2}=126cm^2}\)
\(\displaystyle{ P_c=P_p + P_b = 49 + 126 = 175cm^2}\)
\(\displaystyle{ P_b=4 * \frac{7*9}{2}=126cm^2}\)
\(\displaystyle{ P_c=P_p + P_b = 49 + 126 = 175cm^2}\)