Podstawą graniastoslupa jest rownoleglobok o obwodzie 18 cm. przekątnymi 9 i 6 cm i krawedzia boczna 4 cm. oblicz objetosc
[edit] zmieniam temat na regulaminowy. Undre
objętość graniastosłupa
objętość graniastosłupa
Ostatnio zmieniony 5 paź 2006, o 14:59 przez a.aika, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
objętość graniastosłupa
Jeżeli mowa o przekątnych równoległoboku to:
\(\displaystyle{ 2a+2b=18}\)
\(\displaystyle{ a=9-b}\)
\(\displaystyle{ 2\alpha+2\beta=360}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) kąt rozwarty
\(\displaystyle{ \beta}\) kąt ostry
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}81=(9-b)^{2}+b^{2}-2b(9-b){\cdot}cos(180-\beta)\\36=(9-b)^{2}+b^{2}-2b(9-b){\cdot}cos(\beta)\end{array}}\) dalej będziesz mógł obliczyć pole równoległoboku jako pole podstawy. Krawędź boczna jest tu wysokością graniastosłupa.
\(\displaystyle{ 2a+2b=18}\)
\(\displaystyle{ a=9-b}\)
\(\displaystyle{ 2\alpha+2\beta=360}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) kąt rozwarty
\(\displaystyle{ \beta}\) kąt ostry
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}81=(9-b)^{2}+b^{2}-2b(9-b){\cdot}cos(180-\beta)\\36=(9-b)^{2}+b^{2}-2b(9-b){\cdot}cos(\beta)\end{array}}\) dalej będziesz mógł obliczyć pole równoległoboku jako pole podstawy. Krawędź boczna jest tu wysokością graniastosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
objętość graniastosłupa
Z rozwiązania Lady Tilly wychodzi cosβ=1, tzn kąt ostry jest zerowy. Zatem chyba chodzi o przekatne graniastosłupa a nie podstawy. Stąd moje watpliwości i prośba o sprawdzenie treści.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
objętość graniastosłupa
No właśnie, drogą dedukcji można stwierdzić, o które przekątne chodzi. Skoro są to przekątne graniastosłupa to można to tak zrobić:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}16+(d_{1})^{2}=81\\16+(d_{2})^{2}=36\end{array}}\)
niewiadome to przekątne równoległoboku.
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}16+(d_{1})^{2}=81\\16+(d_{2})^{2}=36\end{array}}\)
niewiadome to przekątne równoległoboku.
objętość graniastosłupa
zadanie takie podyktowala nauczycielka.. (zresztą mało kompetentna) i swoją drogą czy znalazł by się ktoś z warszawy kto mógłby mi to nawet odpłatnie wytłumaczyc?