Witam.
Mam problem z następującym zadaniem:
Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem, którego cosinus jest równy \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3} }{3}}\). Wyznacz kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy ostrosłupa.
Z góry dziękuje.
Wyznacz kąt nachylenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Wyznacz kąt nachylenia.
mamy: \(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{3}h_{p}}{h_{s}} = \frac{\sqrt{3}}{3} \,\,\,\,}\) ; \(\displaystyle{ \,\,\, h_{s}^{2} + (\frac{a}{2})^{2} = k^{2} \,\,\,\,}\) ; wyraź \(\displaystyle{ h_{p}}\) - przez \(\displaystyle{ a \,}\).
szukamy: \(\displaystyle{ cos(\alpha) = \frac{\frac{2}{3} h_{p}}{k}}\)
szukamy: \(\displaystyle{ cos(\alpha) = \frac{\frac{2}{3} h_{p}}{k}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Wyznacz kąt nachylenia.
z pierwszej proporcji wyznacz hs i w miejsce hp wstaw wartość wyliczoną z trójkąta równobocznego.wstaw to do pitagorasa i policz k. podstaw do wzoru na cos.
\(\displaystyle{ h_{p} = \frac{a \, \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ h_{p} = \frac{a \, \sqrt{3}}{2}}\)