objętość prostopadłościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 lut 2010, o 17:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 19 razy
objętość prostopadłościanu
objętość prostopadłościanu o wymiarach a x a x h wynosi 144, a pole powierzchni 168. Wymiary prostopadłościanu wynoszą...?
objętość prostopadłościanu
już masz jedno równanie do układu - objętość, a drugie równanie to pole powierzchni
\(\displaystyle{ a \cdot a \cdot h=144}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2}+4ah=168}\)
i teraz tylko rozwiązać układ, wyznacz sobie h z piewszego równania i podstaw do drugiego
\(\displaystyle{ a \cdot a \cdot h=144}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2}+4ah=168}\)
i teraz tylko rozwiązać układ, wyznacz sobie h z piewszego równania i podstaw do drugiego