1. Oblicz obwód podstawy ostr. prawid. czworokątnego którego wysokość ściany bocznej jest rowna 5cm a pole powierzchni bocznej = 70cm2
2.Oblicz wysokosc sciany bocznej ostroslupa prawidlowego pieciokatnego jesli obwod jego podstawy jest rowny 40cm a pole powierzchni bocznej = 190cm2
Proszę o rozwiązanie zadań. Z góry dziekuje
2 proste zadania z ostrosłupów, obl. obwod i wysokosc sciany
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
2 proste zadania z ostrosłupów, obl. obwod i wysokosc sciany
Ile masz lat i co sprawia Ci problem?
Zad 1
\(\displaystyle{ 4 \cdot \frac{1}{2}5a=10a=70}\)
a=10
ZAd 2)
40:5=8 to bok podstawy.
\(\displaystyle{ 5 \cdot \frac{1}{2}8h=190}\)
\(\displaystyle{ 20h=190}\)
\(\displaystyle{ h=9,5}\)
Pozdrawiam.
Zad 1
\(\displaystyle{ 4 \cdot \frac{1}{2}5a=10a=70}\)
a=10
ZAd 2)
40:5=8 to bok podstawy.
\(\displaystyle{ 5 \cdot \frac{1}{2}8h=190}\)
\(\displaystyle{ 20h=190}\)
\(\displaystyle{ h=9,5}\)
Pozdrawiam.