bryly obrotowe, 2 zadania na literkach

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
janek1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 2 razy

bryly obrotowe, 2 zadania na literkach

Post autor: janek1337 »

1. oblicz objetosc kuli opisanej na stozku, w ktorym tworzaca ma dlugosc L, a kat rozwarcia stozka ma miare 2 alfa.
2. promien kuli wpisanej w stozek jest cztery razy mniejszy od wysokosci tego stozka. oblicz stosunek objetosci kuli do objetosci stozka.

1.

ogolnie mam problem z wyznaczeniem promienia kola. mamy dane L i kat alfa, wiec wyznaczylem promien podstawy stozka (r = sin alfa * L) i wysokosc (h = cos alfa * L). no i tutaj nie wiem co robic dalej... zero pomyslow jak wyznaczyc promien kola nie wiem czy w trojkatach rownoramiennych sa jakies zaleznosci miedzy promieniem kola opisanego a wysokoscia trojkata, ze np. R=2/3H lub cos w tym stylu... wiec tu utknalem

2.

4R = h, szukany stosunek objetosci kuli do stozka wiec ten stosunek to:



podstawiajac zamiast h 4R, 4/3*pi*R sie skraca i zostaje R^2/r^2, i tez nie wiem co dalej robic... zostawic to jako wynik czy co?

dzieki za odpowiedzi!!!
ODPOWIEDZ