graniastosup i walec

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mada2977
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 19 lut 2009, o 20:12
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy

graniastosup i walec

Post autor: mada2977 »

witam,
prosze o pomoc.
W prawidlowy graniastoslup trojkatny wpisano walec w ten sposob, ze okregi ograniczajace podstawy walca sa wpisane w podstawy graniastoslupa. Oblicz pole powierzchni bocznej tego walca, gdy kazda krawedz graniastoslupa ma dlugosc a.

Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.
pozdrawiam
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

graniastosup i walec

Post autor: Dakurels »

Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny wynosi \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3} }{6}}\). Pole boczne będzie więc równe \(\displaystyle{ (\frac{a\sqrt{3} }{6}) ^2*a= \frac{a^3}{12}}\)
ODPOWIEDZ