Objętość sześcianu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
martle
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 7 sty 2010, o 17:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Objętość sześcianu

Post autor: martle »

Przekątna sześcianu ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{108} cm.}\) Oblicz objętość tego sześcianu.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Objętość sześcianu

Post autor: wujomaro »

Przekątną sześcianu liczymy ze wzoru:
\(\displaystyle{ D=a \sqrt{3}= \sqrt{108}=4 \sqrt{27}=12 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a=12}\)
\(\displaystyle{ V=a ^{3}=1728}\)
Serdecznie pozdrawiam.
martle
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 7 sty 2010, o 17:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Objętość sześcianu

Post autor: martle »

Ja zrobiłam:

D = \(\displaystyle{ a \sqrt{3}= \sqrt{108} |: \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{ \sqrt{108} }{ \sqrt{3} }= \sqrt{ \frac{108}{3} } = \sqrt{36} = 6}\)
\(\displaystyle{ a = 6}\)
\(\displaystyle{ V = Pp \cdot h}\)
\(\displaystyle{ V = 36 \cdot 6 = 216 cm ^{3}}\)
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Objętość sześcianu

Post autor: wujomaro »

Masz rację... Przepraszam za pomyłkę. Powinno być:
\(\displaystyle{ \sqrt{108}=2 \sqrt{27}=6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)
\(\displaystyle{ V=a ^{3}=216}\)
Pozdrawiam, i jeszcze raz przepraszam.
martle
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 7 sty 2010, o 17:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Objętość sześcianu

Post autor: martle »

Spoko, nie ma problemu
ODPOWIEDZ