graniastosłup prosty trójkątny z przekątnymi
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 14:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: TL
graniastosłup prosty trójkątny z przekątnymi
Mam problem z takim zadaniem : Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny. Przekątne ścian bocznych mają długości: 4cm,5cm i 6 cm. Oblicz pole powierzchni i objętość tego graniastosłupa. Z góry dziękuje za pomoc.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
graniastosłup prosty trójkątny z przekątnymi
Tw. Pitagorasa. Pitagoras nie tylko znalazł trójkąty pitagorejskie, ale też sposób ich znajdowania. Z niego obliczysz długości boków podstawy i wysokość graniastosłupa. Pp wzorem herona, a pole boczne to przecież 3 prostokąty. V=SH
Pozdrawiam.-- 21 mar 2010, o 18:01 --Tw. Pitagorasa. Pitagoras nie tylko znalazł trójkąty pitagorejskie, ale też sposób ich znajdowania. Z niego obliczysz długości boków podstawy i wysokość graniastosłupa. Pp wzorem herona, a pole boczne to przecież 3 prostokąty. V=SH
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.-- 21 mar 2010, o 18:01 --Tw. Pitagorasa. Pitagoras nie tylko znalazł trójkąty pitagorejskie, ale też sposób ich znajdowania. Z niego obliczysz długości boków podstawy i wysokość graniastosłupa. Pp wzorem herona, a pole boczne to przecież 3 prostokąty. V=SH
Pozdrawiam.