W trójkącie ABC bok AB..

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
wagus1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zmc
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

W trójkącie ABC bok AB..

Post autor: wagus1 »

W trójkącie ABC bok AB ma długość k, a kąty ostre do niego przyległe mają miary \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\). Trójkąt ten obraca się wokół osi równoleglej do boku AB i przechodzącej przez wierzchołek C. Oblicz objętość powstałej bryły obrotowej.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania ODP: \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)\(\displaystyle{ \pi k^3}\)\(\displaystyle{ \frac{sin^2\alpha sin^2\beta}{sin^2(\alpha+\beta)}}\)
ODPOWIEDZ