Sześcian w ostrosłupie
-
- Użytkownik
- Posty: 109
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 19:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Advent Calendar
- Podziękował: 15 razy
Sześcian w ostrosłupie
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wszystkie krawędzie mają długość a. W ostrosłup ten wpisano sześcian tak, że cztery jego wierzchołki należą do podstawy ostrosłupa, a pozostałe cztery leżą na jego krawędziach bocznych. Oblicz długość krawędzi sześcianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 191
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PT
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 13 razy
Sześcian w ostrosłupie
Zadanie sprowadza sie do zadania z geometrii plaskiej.
Narysuj sobie przekroj tych bryl patrzac na boczna sciane ostroslupa.
Po krotkiej analizie stwierdzamy ze szukana dlugosc krawedzi mozna wyliczyc z proporcji
\(\displaystyle{ \frac{\frac{a\sqrt{3}}{2}}{\frac{a}{2}}=\frac{x}{\frac{a}{2}-\frac{x}{2}}}\)
Narysuj sobie przekroj tych bryl patrzac na boczna sciane ostroslupa.
Po krotkiej analizie stwierdzamy ze szukana dlugosc krawedzi mozna wyliczyc z proporcji
\(\displaystyle{ \frac{\frac{a\sqrt{3}}{2}}{\frac{a}{2}}=\frac{x}{\frac{a}{2}-\frac{x}{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 109
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 19:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Advent Calendar
- Podziękował: 15 razy
Sześcian w ostrosłupie
Dziękuję za podanie proporcji, ale po obliczeniach wynik wychodzi zły.
Taki mi wyszedł \(\displaystyle{ a (2 \sqrt{3} - 3 )}\) a powinien wyjść \(\displaystyle{ a ( \sqrt{2} - 1 )}\)
Taki mi wyszedł \(\displaystyle{ a (2 \sqrt{3} - 3 )}\) a powinien wyjść \(\displaystyle{ a ( \sqrt{2} - 1 )}\)