Objętość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
LordMarcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 5 mar 2010, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 11 razy

Objętość ostrosłupa

Post autor: LordMarcin »

Darkness
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 31 maja 2009, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Za 7 górami za 7 lasami
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 19 razy

Objętość ostrosłupa

Post autor: Darkness »

Stosunek pól podstaw 3:1 czyli wysokości jest taki sam (chyba)

\(\displaystyle{ V _{1}= \frac{1}{3} \cdot 12 \cdot 3h}\)

\(\displaystyle{ V _{1}=12h}\)

\(\displaystyle{ V _{2}= \frac{1}{3} \cdot 4 \cdot h}\)

\(\displaystyle{ V _{2}= \frac{4}{3} h}\)

Dobrze mówisz bedzie 9 błąd w obliczeniu nie bedzie 4h tylko 4/3h czyli wyjdzie 9 razy
Ostatnio zmieniony 20 mar 2010, o 22:01 przez Darkness, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ