Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. Krawędź boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 40 stopni . Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Z góry wielkie dzieki.
wysokość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 20 mar 2010, o 20:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: sanok
- Mikhaił
- Użytkownik
- Posty: 355
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 37 razy
wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ \frac{8}{r}=tg40}\)
d-przekątna podstawy
\(\displaystyle{ d=2r}\)
\(\displaystyle{ 2 a^{2}= d^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{p}= a^{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} P_{p} \cdot H}\)
d-przekątna podstawy
\(\displaystyle{ d=2r}\)
\(\displaystyle{ 2 a^{2}= d^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{p}= a^{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} P_{p} \cdot H}\)