Obwód koła
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 17 sie 2009, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
Obwód koła
Oblicz obwód koła o polu \(\displaystyle{ \frac{550}{7}}\). Przyjmij że \(\displaystyle{ \pi}\) = \(\displaystyle{ \frac{22}{7}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wielkopolskie
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 3 razy
Obwód koła
Ze wzoru na pole koła \(\displaystyle{ P= \pi r ^{2}}\) obliczasz promień \(\displaystyle{ r=5}\)
I dalej podstawiasz to do wzoru na obwód koła \(\displaystyle{ O=2 \pi r}\)
I dalej podstawiasz to do wzoru na obwód koła \(\displaystyle{ O=2 \pi r}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 20 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 3 razy
Obwód koła
\(\displaystyle{ P= \pi r ^{2} = \frac{550}{7}
\frac{22}{7} r^{2}= \frac{550}{7}
r^{2}= \frac{550}{7} \times \frac{7}{22}
r^{2} = \frac{50}{2}
r ^{2} = 25
r=5
L=2 \pi r
L=2 \times \frac{22}{7} \times 5
L= \frac{220}{7}
L= 31 \frac{3}{7}}\)
\frac{22}{7} r^{2}= \frac{550}{7}
r^{2}= \frac{550}{7} \times \frac{7}{22}
r^{2} = \frac{50}{2}
r ^{2} = 25
r=5
L=2 \pi r
L=2 \times \frac{22}{7} \times 5
L= \frac{220}{7}
L= 31 \frac{3}{7}}\)