Zadania o graniastosłupach

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lukasz1233333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 sty 2009, o 19:22

Zadania o graniastosłupach

Post autor: lukasz1233333 »

Mam takie 3 zadanka których nie wiem jak zrobić. Prosiłbym o napisanie mi całego rozwiązania abym mógł je sobie przeanalizować.
1.Podstawą graniastosłupa pochyłego jest czworokąt ABCD, którego przekątne tworzą kąt prosty. Przekrój AA\(\displaystyle{ _{1}}\)C\(\displaystyle{ _{1}}\)C o polu 250cm\(\displaystyle{ ^{2}}\) jest prostopadły do płaszczyzny podstawy. Przekątna podstawy BD ma długość 16cm. Oblicz objętość tego graniastosłupa.

2. Podstawą graniastosłupa jest trójkąt o bokach długości 6cm, 10cm, 14cm. Krawędź boczna długości 8cm tworzy z płaszczyzną podstawy kąt \(\displaystyle{ \pi}\)/3. Oblicz objętość tego graniastosłupa.

3. Podstawą graniastosłupa jest trójkąt równoboczny ABC o boku długości a. Rzutem prostokątnym wierzchołka A\(\displaystyle{ _{1}}\) jest środek ciężkości drugiej podstawy, a krawędź AA\(\displaystyle{ _{1}}\) tworzy z krawędzią podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)= \(\displaystyle{ \pi}\)/4. Wyznacz objętość i pole powierzchni bocznej graniastosłupa.
ODPOWIEDZ