objetosc zlozonej bryly

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
basicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 23 paź 2009, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

objetosc zlozonej bryly

Post autor: basicz »

Oblicz objętość bryły powstałej w wyniku obrotu trójkąta wokół najdłuższego z boków wiedząc, że:
A=(1,3)
B=(3,4)
C=(6,1).
Ta bryła będzie się składać z 2 stożków o takich damych podstawach, przynajmniej tak myślę. Jestem w stanie obliczyć tworzące tych stożków, ale zupełnie nie wiem, jak obliczyć ich promień.
Jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

objetosc zlozonej bryly

Post autor: miki999 »

Promień podstawy będzie równy wysokości spuszczonej na ten najdłuższy bok.



Pozdrawiam.
basicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 23 paź 2009, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

objetosc zlozonej bryly

Post autor: basicz »

Tyle to ja też zauważyłam, tylko jak to wyliczyć?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

objetosc zlozonej bryly

Post autor: miki999 »

Nie wiem czy to jakiś szczególny trójkąt. Jeżeli nie to można np. ze wzoru Herona obliczyć pole tego trójkąta, a następnie korzystając z zależności, że iloczyn połowy wysokości i najdłuższego boku równy jest polu tego trójkąta.


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ