Bryły obrotowe - walec

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
satinelle
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 21 paź 2009, o 16:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Bryły obrotowe - walec

Post autor: satinelle »

1.) Przekrój osiowy walca jest kwadratem o boku a. Prosta łącząca punkt leżący na brzegu górnej podstawy z punktem leżącym na brzegu dolnej podstawy tworzy z płaszczyzna podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz odległość tej prostej od osi walca.

2.) Przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) . Promień podstawy jest równy r. Oblicz objętość walca.

PILNIE PROSZĘ O POMOC
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

Bryły obrotowe - walec

Post autor: Dakurels »

2)
\(\displaystyle{ 2\pi r^3*tg \alpha}\)
ODPOWIEDZ