W stożek, którego przekrojem osiowym jest trójkąt równoramienny wpisano ostrosłup czworokątny prawidłowy.Wierzchołek stożka jest wierzchołkiem ostrosłupa, a podstawa ostrosłupa wpisana w podstawę stożka.Oblicz stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola powierzchni bocznej ostrosłupa.
proszę o poświęcenie chwilki
Stożek i ostrosłup liceum
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Stożek i ostrosłup liceum
1. Kwadrat wpisany w okrąg ---> określ relację pomiędzy promieniem a bokiem kwadratu
2. Krawędź boczna ostrosłupa = tworząca stożka
3. Pole boczne ostrosłupa = 4 * pole trójkąta
Brakuje info
- albo o wysokości brył
- albo o kącie nachylenia tworzącej do podstawy
- albo kącie pomiędzy sąsiednimi krawędziami ostrosłupa przy jego wierzchołku
W każdym razie wysokość brył albo któryś z kątów ma znaczenie
2. Krawędź boczna ostrosłupa = tworząca stożka
3. Pole boczne ostrosłupa = 4 * pole trójkąta
Brakuje info
- albo o wysokości brył
- albo o kącie nachylenia tworzącej do podstawy
- albo kącie pomiędzy sąsiednimi krawędziami ostrosłupa przy jego wierzchołku
W każdym razie wysokość brył albo któryś z kątów ma znaczenie