sory za obrazek, ale jak mielem zrobic rysunek
-- 19 mar 2010, o 21:25 --pomozcie PLIS
Ostrosłup równoramienny - Pc i V
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 mar 2010, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 11 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 mar 2010, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 11 razy
Ostrosłup równoramienny - Pc i V
przepisałem i przerysowałem tak samo, trójkąt ABC to podstawa, a S to wierzchołek ostrosłupa, którego sciany boczne są równoramienne (mają po 4cm długosci) i prostokatne
POMÓŻCIE
POMÓŻCIE
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Za 7 górami za 7 lasami
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 19 razy
Ostrosłup równoramienny - Pc i V
Podstawa ściany bocznej
\(\displaystyle{ 4 ^{2}+4 ^{2} =x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{32}=2 \sqrt{8}}\)
\(\displaystyle{ 4 ^{2}- \sqrt{8} ^{2}=hściany ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{8}=2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ Pb=3 \cdot \frac{1}{2} \cdot 2 \sqrt{2} \cdot 2 \sqrt{8}}\)
\(\displaystyle{ Pb=6 \sqrt{16}=24}\)
\(\displaystyle{ Pp= \frac{(2 \sqrt{8}) ^{2} \cdot \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ Pp= 8 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Pc=24+8\sqrt{3}}\)
Teraz V
\(\displaystyle{ Hp= \frac{2 \sqrt{8} \cdot \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ Hp=2 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ Hostrosłupa ^{2} =4 ^{2}- (\frac{4}{3} \cdot \sqrt{6}) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ H ^{2}=5 \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{5 \frac{1}{3} }}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot \sqrt{5 \frac{1}{3}} \cdot 8 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{8}{3} \cdot 4=10 \frac{2}{3}}\)
Jakbyś czegoś nie wiedział lub widział jakiś błąd daj znać
\(\displaystyle{ 4 ^{2}+4 ^{2} =x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{32}=2 \sqrt{8}}\)
\(\displaystyle{ 4 ^{2}- \sqrt{8} ^{2}=hściany ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{8}=2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ Pb=3 \cdot \frac{1}{2} \cdot 2 \sqrt{2} \cdot 2 \sqrt{8}}\)
\(\displaystyle{ Pb=6 \sqrt{16}=24}\)
\(\displaystyle{ Pp= \frac{(2 \sqrt{8}) ^{2} \cdot \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ Pp= 8 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Pc=24+8\sqrt{3}}\)
Teraz V
\(\displaystyle{ Hp= \frac{2 \sqrt{8} \cdot \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ Hp=2 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ Hostrosłupa ^{2} =4 ^{2}- (\frac{4}{3} \cdot \sqrt{6}) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ H ^{2}=5 \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{5 \frac{1}{3} }}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot \sqrt{5 \frac{1}{3}} \cdot 8 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{8}{3} \cdot 4=10 \frac{2}{3}}\)
Jakbyś czegoś nie wiedział lub widział jakiś błąd daj znać
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 mar 2010, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 11 razy