graniastosłup czworokatny
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 10 sty 2010, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Korczyn
graniastosłup czworokatny
Oblicz długość przekatnej graniastosłupa czworokątnego o krawędzi podstawy 2 i kącie między przekątną graniastosłupa a podstwą 30 stopni
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
graniastosłup czworokatny
Z funkci trygonometrycznych lub (jeśli jeszcze nie przerabiałaś trygonometrii) z własności trójkąta prostokątnego 30-60-90 stopni wylicz D (wcześniej wylicz d czyli przekątną kwadratu o boku 2).
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
graniastosłup czworokatny
Policz najpierw przekątną kwadratu (podstawa graniastosłupa). Możesz wyliczyć z gotowego wzoru lub z tw. Pitagorasa. Ile wynosi d?
Mając d, zauważ, że to wysokość trójkąta równobocznego o boku D (na rysunku, żółty trójkąt prostokątny jest połówką trójkąta równobocznego). Wiemy, że wysokość trójkąta równobocznego o boku a wynosi:
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
stosując oznaczenia z rysunku:
\(\displaystyle{ d= \frac{ D\sqrt{3} }{2}}\)
pozostaje wyliczyć D
Mając d, zauważ, że to wysokość trójkąta równobocznego o boku D (na rysunku, żółty trójkąt prostokątny jest połówką trójkąta równobocznego). Wiemy, że wysokość trójkąta równobocznego o boku a wynosi:
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
stosując oznaczenia z rysunku:
\(\displaystyle{ d= \frac{ D\sqrt{3} }{2}}\)
pozostaje wyliczyć D