Bryła powstała z obrotu trójkąta

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
basicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 23 paź 2009, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Bryła powstała z obrotu trójkąta

Post autor: basicz »

Trójkąt o bokach długości 9, 10 i 7 obraca się dookoła najdłuższego boku. Ile wynosi objętość powstałej bryły?

Macie pomysł, jak się do tego zabrać? Moim pomysłem było przecięcie tej bryły na dwa stożki o takiej samej podstawie, ale nie wiem, jak z tego wyliczyć promień podstawy.
cayethanne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 17 mar 2010, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Bryła powstała z obrotu trójkąta

Post autor: cayethanne »

Narysuj sobie ten trójkąt, a w nim wysokość h opuszczoną na najdłuższy bok - jest ona równa promieniowi podstawy stożków. Podzieliła ona odcinek o długości 10 na dwie części - oznaczmy je x, y. Wiemy, że x+y=10, czyli x=10-y Z tw. Pitagorasa, \(\displaystyle{ h^2+(10-y)^2=9^2}\) oraz \(\displaystyle{ h^2+y^2=7^2}\). Rozwiąż układ równań i masz promień.
Awatar użytkownika
pe_te
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 4 gru 2007, o 11:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Karniowice
Pomógł: 2 razy

Bryła powstała z obrotu trójkąta

Post autor: pe_te »

dobrze myślisz... figura to dwa stożki złączone podstawami o tym samym promieniu.
Narysuj to sobie i zobaczysz iż promień jest równy wysokości trójkąta opuszczonej na dłuższy bok. Wiedząc iż wysokość tworzy z podstawa kąt prosty wyliczysz z tw Pitagorasa jego długość


ech spóźniłem się
basicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 23 paź 2009, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Bryła powstała z obrotu trójkąta

Post autor: basicz »

Dzięki wielkie za pomoc, udało się rozwiązać:D:D
ODPOWIEDZ