Obrót trójkąta wokół boku.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Piotras.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 20 sie 2009, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

Obrót trójkąta wokół boku.

Post autor: Piotras. »

W trójkącie ABC AC = 7, BC = 8 zas kąt ABC = 60st. Oblicz objętość bryły powstałej z obrotu trójkąta ABC wokół prostej zawierającej bok AC.

Mam taki problem, licze z tw. cos dla ABC bok AB i mam 2 rozwiazania 3 i 5.
Rozpatrujac potem dwa przypadki bo zakladam ze oba sa sluczne obliczam spokojnie objetosci.
Jak uzasadnic ze oba sa sluszne?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Obrót trójkąta wokół boku.

Post autor: Sherlock »

Piotras. pisze:Jak uzasadnic ze oba sa sluszne?
wyliczyłeś to przecież z tw. cosinusów Ponieważ nie masz żadnych dodatkowych warunków (np. że trójkąt jest ostrokątny) pozostaje rozwiązać dwa przypadki.
Piotras.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 20 sie 2009, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

Obrót trójkąta wokół boku.

Post autor: Piotras. »

w odp ladnie napisali gdy rozwartokatny to ... gdy ostrokatny to... jak sprawdzic ktory to ktory?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Obrót trójkąta wokół boku.

Post autor: Sherlock »

Piotras. pisze:w odp ladnie napisali gdy rozwartokatny to ... gdy ostrokatny to... jak sprawdzic ktory to ktory?
policz cosinus kąta BAC, w jednym z przypadków wyjdzie ujemny czyli mamy do czynienia z kątem rozwartym
ODPOWIEDZ