staw - objętości

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Michu2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 lis 2009, o 19:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dzwo
Podziękował: 1 raz

staw - objętości

Post autor: Michu2 »

Staw w kształcie prostokąta ma długość 50 m i szerokość 30 m. Średnia głębokość stawu wynosi 180cm. Oblicz, ile wody znajduje się w tym stawie, jeżeli jest on napełniony po brzegi.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

staw - objętości

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ 50 \cdot 30 \cdot 1,8=2700 m^3}\)

\(\displaystyle{ 1m^3=1000l \Rightarrow 2700m^3 = 2.700.000l}\)
ODPOWIEDZ