krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4. przekątna graniastosłupa tworzy z postawa kont o miarze \(\displaystyle{ 45 stopni}\) wskaż objętość graniastosłupa
narysowałem sobie ten graniastosłup
wyliczyłem z pitagorasa b które jest równe \(\displaystyle{ \sqrt{32}}\) czyli \(\displaystyle{ 2\sqrt{8}}\)
i nie wiem co dalej pomoże ktoś??
objętośc graniastosłupa
- Mikhaił
- Użytkownik
- Posty: 355
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 37 razy
objętośc graniastosłupa
\(\displaystyle{ \frac{H}{b}=tg45}\)
czyli
\(\displaystyle{ H=b}\)
gdzie H to wysokosc
i teraz
\(\displaystyle{ V= P_{p} \cdot H}\)
czyli
\(\displaystyle{ H=b}\)
gdzie H to wysokosc
i teraz
\(\displaystyle{ V= P_{p} \cdot H}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 21 razy
objętośc graniastosłupa
czyli
\(\displaystyle{ \frac{H}{ 2\sqrt{8} } =1}\)
czyli \(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{8} }{2 \sqrt{8} }=1}\)
co daje \(\displaystyle{ 4*4* 2\sqrt{8}}\)
czyli \(\displaystyle{ 32 \sqrt{8}}\)?? tak to trzeba rozwiązać??
\(\displaystyle{ \frac{H}{ 2\sqrt{8} } =1}\)
czyli \(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{8} }{2 \sqrt{8} }=1}\)
co daje \(\displaystyle{ 4*4* 2\sqrt{8}}\)
czyli \(\displaystyle{ 32 \sqrt{8}}\)?? tak to trzeba rozwiązać??
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piecki
objętośc graniastosłupa
Oblicz pole powierzchnie i objętość
a) graniastosłup prawidłowy trójkątny, krawedz podstawy 4 wysokość 6
b) ostroslup prawidolowy szescio katny, krawedz podstawy 1 i wysokosc 4
prosze pomoz mi rozwiazac to
a) graniastosłup prawidłowy trójkątny, krawedz podstawy 4 wysokość 6
b) ostroslup prawidolowy szescio katny, krawedz podstawy 1 i wysokosc 4
prosze pomoz mi rozwiazac to