Oblicz pole powierzchnie i objętość
a) graniastosłup prawidłowy trójkątny, krawedz podstawy 4 wysokość 6
b) ostroslup prawidolowy szescio katny, krawedz podstawy 1 i wysokosc 4
prosze pomocy :(
Objętość i pole powierzchni ostrosłupa i graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piecki
Objętość i pole powierzchni ostrosłupa i graniastosłupa
Ostatnio zmieniony 16 mar 2010, o 19:51 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj Caps Locka. Poprawa wiadomości.
Powód: Nie używaj Caps Locka. Poprawa wiadomości.
- lukki_173
- Użytkownik
- Posty: 913
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 218 razy
Objętość i pole powierzchni ostrosłupa i graniastosłupa
Wskazówki:
a) W podstawie tego graniastosłupa jest trójkąt równoboczny i masz daną długość jego krawędzi. Podstawić pod wzór na pole trójkąta równobocznego. Ściany boczne tego graniastosłupa są prostokątami.
\(\displaystyle{ P_c=2P_p+P_b\\
V=P_p \cdot H}\)
b) W podstawie tego ostrosłupa jest sześć trójkątów równobocznych i masz daną długość krawędzi takiego jednego trójkąta. Podstawić pod wzór na pole trójkąta równobocznego i pomnożyć przez 6. Ściany boczne tego ostrosłupa są trójkątami, wysokość takiej jednej ściany wyliczysz z tw. Pitagorasa. Ścian bocznych jest oczywiście sześć.
\(\displaystyle{ P_c=P_p+P_b\\
V=\frac{1}{3} \cdot P_p \cdot H}\)
Pozdrawiam
a) W podstawie tego graniastosłupa jest trójkąt równoboczny i masz daną długość jego krawędzi. Podstawić pod wzór na pole trójkąta równobocznego. Ściany boczne tego graniastosłupa są prostokątami.
\(\displaystyle{ P_c=2P_p+P_b\\
V=P_p \cdot H}\)
b) W podstawie tego ostrosłupa jest sześć trójkątów równobocznych i masz daną długość krawędzi takiego jednego trójkąta. Podstawić pod wzór na pole trójkąta równobocznego i pomnożyć przez 6. Ściany boczne tego ostrosłupa są trójkątami, wysokość takiej jednej ściany wyliczysz z tw. Pitagorasa. Ścian bocznych jest oczywiście sześć.
\(\displaystyle{ P_c=P_p+P_b\\
V=\frac{1}{3} \cdot P_p \cdot H}\)
Pozdrawiam