przekątna prostopadłościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 lut 2010, o 17:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 19 razy
przekątna prostopadłościanu
długość przekątnej prostopadłościanu o krawędziach a = 5, b = 6, c = 10 jest równa?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
przekątna prostopadłościanu
Przekątną prostopadłościanu liczymy ze wzoru:
\(\displaystyle{ D= \sqrt{ a^{2}+ b^{2}+ c^{2} }= \sqrt{25+36+100}= \sqrt{161}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ D= \sqrt{ a^{2}+ b^{2}+ c^{2} }= \sqrt{25+36+100}= \sqrt{161}}\)
Pozdrawiam.