ile kuleczek o srednicy 0,6cm mozna ulepic z plasteliny w ko

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
NeS`
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 15 mar 2010, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

ile kuleczek o srednicy 0,6cm mozna ulepic z plasteliny w ko

Post autor: NeS` »

ile kuleczek o srednicy 0,6cm mozna ulepic z plasteliny w ksztalcie walca o wysokosci 8cm i promieniu podstawy 0,5cm?
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

ile kuleczek o srednicy 0,6cm mozna ulepic z plasteliny w ko

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ \frac{V_{w}}{V_{k}} = \frac{\pi r_{w}^2 \cdot H}{ \frac{4}{3}\pi r_{k}^3 } = \frac{\pi \cdot 0,5^2 \cdot 8}{ \frac{4}{3}\pi \cdot 0,3^3 } = \frac{0,25 \cdot 8}{ \frac{4}{3} \cdot 0,027 } = \frac{2}{ \frac{4}{3} \cdot \frac{27}{1000} } = \frac{2}{ \frac{9}{250} } = \frac{500}{9} \approx 55}\)
ODPOWIEDZ