Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku długości 12. Objętość tego stożka jest równa??
Przekrój osiowy walca jest kwadratem o boku długości 6. Powierzchnia boczna tego walca jest równa???
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku a. Powierzchnia całkowita stożka jest równa ???
przekroje osiowe stożka i walca
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 11 mar 2010, o 19:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- tomek205
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 13:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 3 razy
przekroje osiowe stożka i walca
\(\displaystyle{ a=12}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2} a = 6}\)
\(\displaystyle{ l=a=12}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{a\sqrt{3}}{ 2 } \Rightarrow H= 6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r^2H}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot 6^2 \cdot 6\sqrt{3} \pi}\)
\(\displaystyle{ V= 72 \sqrt{3} \pi cm^3}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2} a = 6}\)
\(\displaystyle{ l=a=12}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{a\sqrt{3}}{ 2 } \Rightarrow H= 6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r^2H}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot 6^2 \cdot 6\sqrt{3} \pi}\)
\(\displaystyle{ V= 72 \sqrt{3} \pi cm^3}\)
Ostatnio zmieniony 16 mar 2010, o 16:34 przez tomek205, łącznie zmieniany 2 razy.
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
przekroje osiowe stożka i walca
chyba raczej tak:tomek205 pisze:\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot 6^2 \cdot 6\sqrt{3} H \pi}\)
\(\displaystyle{ V= 72 \pi cm^3}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot 6^2 \cdot 6\sqrt{3} \pi}\)
\(\displaystyle{ V= 72 \sqrt{3} \pi cm^3}\)