Prosze o pomoc z nastepujacycm zadaniem:
Suma długości wszystkich krawędzi ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 54 cm. Wiedząc, że krawedz boczna tego ostrosłupa jest dwa razy dluzsza od krawedzi podstawy oblicz jego objetosc.
Pbjetośc ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 22 sty 2009, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Pbjetośc ostrosłupa
x-długość krawędzi podstawy
\(\displaystyle{ 54=x+x+x+2x+2x+2x}\)
\(\displaystyle{ 54=9x}\)
\(\displaystyle{ x=6}\)
\(\displaystyle{ P _{p}= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}=9 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}P _{p}H}\)
gdzie H obliczysz z tw. Pitagorasa.
Powodzenia i pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 54=x+x+x+2x+2x+2x}\)
\(\displaystyle{ 54=9x}\)
\(\displaystyle{ x=6}\)
\(\displaystyle{ P _{p}= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}=9 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}P _{p}H}\)
gdzie H obliczysz z tw. Pitagorasa.
Powodzenia i pozdrawiam.