Wysokość walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
olka_13-94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 6 paź 2009, o 16:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: matematyka
Podziękował: 1 raz

Wysokość walca

Post autor: olka_13-94 »

Średnica podstawy walca o objętości \(\displaystyle{ 0,36\ dm^3}\) ma 12cm.Jaką wysokość ma ten walec?
Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, o 15:35 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Wysokość walca

Post autor: lukasz1804 »

Skoro średnica walca wynosi 12 cm, to jego promień ma długość 6 cm. Stąd i ze wzoru na objętość walca wynika, że jego wysokość ma długość \(\displaystyle{ \frac{0,36\ dm^3}{\pi\cdot(6\ cm)^2}=\frac{360\ cm^3}{36\pi\ cm^2}=\frac{10}{\pi}\ cm}\).
ODPOWIEDZ