Witam,mam problem z zadaniem i dlatego proszę o pomoc.Z treści zadania ułożyłem następujący układ równań:
8a+4b=68
2a^2+4ab=190
Nie mogę sobie poradzić z jego wyliczeniem,za każdym razem wychodzi mi inny wynik,jak się do tego zabrać?
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym suma dlugości jego krawędzi jest rowna 68 cm,a pole powierzchni całkowitej 190 cm ^2.Oblicz dlugość krawędzi graniastosłupa,pole powierzchni bocznej oraz jego objętość,jeśli krawędzie tego graniastosłupa wyrażają się liczbami całkowitymi.
pole i objetosc graniastoslupa
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
pole i objetosc graniastoslupa
z pierwszego masz b=17-2a
i podstawiasz do drugiego
\(\displaystyle{ a^{2}+2a(17-2a)=95}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+34a-4a^{2}-95=0}\)
\(\displaystyle{ -3a^{2}+34a-95=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=1156-1140=16}\)
\(\displaystyle{ a_{1} \frac{-34-4}{-6}= \frac{38}{6}}\)
\(\displaystyle{ a_{2} \frac{-34+4}{-6}= 5}\) - spełnia warunki zadania
\(\displaystyle{ b=17-10=7}\)
i podstawiasz do drugiego
\(\displaystyle{ a^{2}+2a(17-2a)=95}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+34a-4a^{2}-95=0}\)
\(\displaystyle{ -3a^{2}+34a-95=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=1156-1140=16}\)
\(\displaystyle{ a_{1} \frac{-34-4}{-6}= \frac{38}{6}}\)
\(\displaystyle{ a_{2} \frac{-34+4}{-6}= 5}\) - spełnia warunki zadania
\(\displaystyle{ b=17-10=7}\)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, o 13:44 przez dzidka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Za 7 górami za 7 lasami
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 19 razy
pole i objetosc graniastoslupa
\(\displaystyle{ 8a+4b=68/4}\)
\(\displaystyle{ 4a+4ab=190}\)
\(\displaystyle{ 2a+b=17}\)
\(\displaystyle{ b=17-2a}\)
\(\displaystyle{ 4a+4a(17-2a)=190}\)
\(\displaystyle{ 4a+68a-8 a^{2}=190}\)
\(\displaystyle{ 0=72a-8 a^{2}-190}\)
i tu równanie kwadratowe
*up
jak z 1 b=17-a?
\(\displaystyle{ 4a+4ab=190}\)
\(\displaystyle{ 2a+b=17}\)
\(\displaystyle{ b=17-2a}\)
\(\displaystyle{ 4a+4a(17-2a)=190}\)
\(\displaystyle{ 4a+68a-8 a^{2}=190}\)
\(\displaystyle{ 0=72a-8 a^{2}-190}\)
i tu równanie kwadratowe
*up
jak z 1 b=17-a?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce