Powierzchnia kulistego balonu po dopompowaniu zwiekszyla sie o 44%. O ile procent wzrosła objętość.
bardzo prosze o pomoc.
Kulisty balon
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Kulisty balon
Wskazówka:
Jeżeli promień dopompowanego balonu jest o k razy większy od promienia wcześniejszego, to jego pole powierzchni jest \(\displaystyle{ k^{2}}\) razy większe natomiast objętość \(\displaystyle{ k^{3}}\) razy większa.
Jeżeli promień dopompowanego balonu jest o k razy większy od promienia wcześniejszego, to jego pole powierzchni jest \(\displaystyle{ k^{2}}\) razy większe natomiast objętość \(\displaystyle{ k^{3}}\) razy większa.
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 39 razy
Kulisty balon
Dzięki bardzo. policzyłem już to sobie dzięki wskazówce tylko nie umiem tego jakoś zgrabnie zapisać.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Kulisty balon
Można np. tak:
\(\displaystyle{ k^{2}=1,44 \Rightarrow k^{3}= \frac{V_{2}}{V_{1}} =... \ \Rightarrow V_{2}=....V_{1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{V_{2}-V_{1}}{V_{1}} \cdot 100 \% =...}\)
\(\displaystyle{ k^{2}=1,44 \Rightarrow k^{3}= \frac{V_{2}}{V_{1}} =... \ \Rightarrow V_{2}=....V_{1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{V_{2}-V_{1}}{V_{1}} \cdot 100 \% =...}\)