Objętość doniczki
-
- Użytkownik
- Posty: 275
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 6 razy
Objętość doniczki
Jak obliczyć objętość ściętego stożka ( doniczki ) mając wszystkie wymiary, chodzi mi o coś jak walec tylko góra ma inne wymiary niż dół ( i zadanie jest z działu stożki ma ktoś jakieś pomocne "odpowiedzi"
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Objętość doniczki
Objętość ostrosłupa ściętego liczymy ze wzoru:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \left(P _{1}+ P _{2}+ \sqrt{ P_{1} P_{2} } \right)H}\)
A więc stożek ścięty:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \left( \pi r _{1} ^{2}+ \pi r _{2} ^{2}+ \sqrt{ \pi r _{1} ^{2} \pi r _{2} ^{2} } \right)H}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \left(P _{1}+ P _{2}+ \sqrt{ P_{1} P_{2} } \right)H}\)
A więc stożek ścięty:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \left( \pi r _{1} ^{2}+ \pi r _{2} ^{2}+ \sqrt{ \pi r _{1} ^{2} \pi r _{2} ^{2} } \right)H}\)
Pozdrawiam.