Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
grubyloui
Użytkownik
Posty: 8 Rejestracja: 29 lis 2009, o 14:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 1 raz
Post
autor: grubyloui » 14 mar 2010, o 19:44
Mam problem z tym zadaniem:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny. Przekrój ostrosłupa prostopadły do płaszczyzny podstawy i zawierający wierzchołek ostrosłupa oraz jedną z wysokości podstawy jest trójkątem równobocznym o boku 6. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Z góry dzięki za pomoc
snd0cff
Użytkownik
Posty: 199 Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 10 razy
Post
autor: snd0cff » 18 lut 2012, o 11:22
troche odkopuje, ale trafiłem na to samo zadanie.
Wyszło mi \(\displaystyle{ 8 \sqrt{15}}\) i chciałbym się teraz upewnic
anna_
Użytkownik
Posty: 16328 Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ » 18 lut 2012, o 12:43
Wyszło mi \(\displaystyle{ 36}\)
snd0cff
Użytkownik
Posty: 199 Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 10 razy
Post
autor: snd0cff » 18 lut 2012, o 14:32
w takim razie musiało Ci wyjść \(\displaystyle{ a=4 \sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ H=3 \sqrt{3}}\) ?
anna_
Użytkownik
Posty: 16328 Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ » 18 lut 2012, o 22:34
Zgadza się. Ostrosłup nie był prawidłowy.
Wysokość przekroju jest wysokością ostrosłupa.