Cześć, mam tu takie zadanie, które już się tu pojawiło, ale odpowiedź była w stylu 'treść jest błędna'. Niestety, treść moja nauczycielka podała nam taką samą, więc widocznie jest ok. Proszę o pomoc
W czworościanie foremnym ABCD krawędź ma długośc a. Uzasadnij, że czworokąt, którego wierzchołkami są środki krawędzi AC, AB, DC, DB ma obwód równy 2a.
Czworościan foremny
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Czworościan foremny
Niech środkami odpowiednio krawędzi AC,AB,DC,DB będą punkty K,L,M,N. Zauważ, że
\(\displaystyle{ |KL|=\frac{1}{2}|BC|=\frac{1}{2}a \\
|KM|=\frac{1}{2}|AD|=\frac{1}{2}a \\
|MN|=\frac{1}{2}|BC|=\frac{1}{2}a \\
|NL|=\frac{1}{2}|AD|=\frac{1}{2}a}\)
stąd obwód
\(\displaystyle{ |KM|+|MN|+|KL|+|NL|=2a}\)
\(\displaystyle{ |KL|=\frac{1}{2}|BC|=\frac{1}{2}a \\
|KM|=\frac{1}{2}|AD|=\frac{1}{2}a \\
|MN|=\frac{1}{2}|BC|=\frac{1}{2}a \\
|NL|=\frac{1}{2}|AD|=\frac{1}{2}a}\)
stąd obwód
\(\displaystyle{ |KM|+|MN|+|KL|+|NL|=2a}\)
Czworościan foremny
Dziekuję Ci ślicznie. Nie wiedzialam, czy mogę przyjąć, że wszystkie krawędzie ścian bocznych są równe a. No ale chyba faktycznie nie ma innej opcji w tym zadaniu. Dziękuję